Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Svítá na pravici naděje?

Pro tradičního pravicového voliče je pohled na politickou scénu v České republice už řadu let trpký. V průzkumech se první z pravicových stran pohybuje zpravidla až za komunisty na čtvrtém místě s předpokládaným ziskem pod 10 %. 

Má pravice vůbec nějakou naději na návrat k moci?

Politický zápas s Babišem zatím Kalouskova TOP09 i Fialova ODS prohrává. To vše v situaci, kdy Babiš nedokáže plnit ani jeden jediný slib, který voličům před parlamentními volbami dal, do sněmovny se valí jeden horší návrh za druhým a naše svoboda se ocitá v čím dál větším ohrožení. Vrací se nám pomalu socialistický stát. Stát, který je bezohledný k soukromému vlastnictví, když se mu to hodí (zákon o expresním vyvlastnění). Stát, který nechce, aby lidé podnikali, ale aby byli poslušnými zaměstnanci korporací (EET, kontrolní hlášení). Stát, který vám určí, kdy smíte mít otevírací dobu. Určí, zda smíte ve vlastní restauraci kouřit. A rozhodne za vás, kdy musíte poslat děti do školky.

Proč TOP09 a ODS souboj prohrávají, když všechny argumenty jsou při posouzení zdravým rozumem na jejich straně? Protože ztratili důvěru. Drželi se u moci příliš dlouho, mnohdy za každou cenu, provázeni kauzami s partnery (VV, posléze LIDEM), se kterými se rozumně vládnout nedalo, a udělali několik kroků proti svému programu, za které se musel Fiala později omlouvat. Lidé už jejich argumenty ani neposlouchají, nezajímají je. Emocionálně TOP09 a ODS tolik odmítají, že nehodlají zkoumat racionální základ jejich argumentace. Těch co ano je hrozně málo, a proto jsou jejich preference na takové úrovni.

Potápějící se TOP09 a stagnující Svobodní

TOP09 se navíc stává pro pravicového voliče nevolitelná svým levicově liberálním postojem k imigraci a ignorováním zřejmých selhání Evropské unie. Krom odchodu Schwarzenberga z čela TOP09, stahuje stranu dolů i odchod STAN, který pocítí už v krajských volbách příští rok. Pokud neutvoří nějaké předvolební koalice, nejspíš v několika krajích vůbec neuspěje a započne se její politický pád.

ODS sice má hezky připravenou kampaň „ROZBAL TO“ a velmi dobře komunikuje k zahraničně-bezpečnostním otázkám, ale ztracená důvěra se velmi těžce získává zpět. Dalším problémem, který se projeví hned v krajských volbách, je ještě nedostatečná personální výměna v regionech. Preference ODS se zřejmě ustálí okolo 10 %, a to na podíl na moci pro pravici ani náhodou nestačí.

Naději je třeba hledat jinde, podívat se musíme mimo parlament. Největší mimoparlamentní pravicovou stranou jsou Svobodní, kteří jsou mnohými považování za nejautentičtější pravicovou stranu v České republice s propracovaným politickým programem. To ostatně několikrát prohlásil i sám šéf ODS Fiala. Jediný úspěch v celostátních volbách zatím zaznamenali ve volbách do Evropského parlamentu, kde jejich předseda Petr Mach získal europoslanecký mandát. Místo vzestupu přišla stagnace a vyhoření v komunálních volbách, kde zisk jen několika desítek mandátů, neúspěch v Praze a dalších velkých městech byl jasným nenaplněním očekávání.

Co Soukromníci?

Další pravicovou alternativou jsou Soukromníci, resuscitovaná strana s podporou Valentových milionů v zádech. Program staví na obhajobě malého státu, nízkých daní a boji proti byrokracii. Na podzim spustili masivní kampaň na podporu vlastní značky a uspořádali spolu se Svobodnými akci „Za Svobodné soukromé podnikání“, kde se společně vymezili proti návrhům Andreje Babiše a zastali se malých a středních podnikatelů.

Novou nadějí na pravici by mohlo být právě spojení těchto dvou menších subjektů. Svobodní mají velký politický potenciál, který zatím nikdy neprodali, protože jim chyběly osobnosti i peníze. Soukromníci mají možnosti oba tyto chybějící atributy dodat. Že to není jen pohádka, ale reálná možnost dokázal na tiskové konferenci po svém opětovném zvolení předsedou Svobodných Petr Mach. Uvedl, že si přeje, aby šli Svobodní spolu se Soukromníky do krajských voleb.

Aby ale pravice měla šanci získat vládu v nějakém kraji, nebo o rok později uspět v parlamentních volbách, nesmí nechat voliče extrémistům. Proto je třeba, aby pravice komunikovala zřetelnou realistickou politiku, která bude řešit problém islámského terorismu, radikálního islámu a imigrace.

Velká část voličů tato řešení nebudou věřit ODS jen kvůli její značce. Tématu se proto musí jasně chopit Svobodní se Soukromníky, jen pak bude naděje, že se společně posunou také k 10 % a pravice bude moci začít pomýšlet na změnu poměrů v České republice a zastavení expanze socialistického státu. Poprvé je to po letech naděje, v kterou se dá s přijatelnou mírou optimismu věřit.

Autor: David Bartas | úterý 24.11.2015 13:10 | karma článku: 20,21 | přečteno: 783x
  • Další články autora

David Bartas

Ztráta důvěry k médiím

Lidé v Německu podle průzkumu Forsa Institute ztrácí důvěru v mainstreamová média. Celých 44 % z 1000 dotazovaných souhlasí s tvrzením, že mediální výstupy jsou řízené z vrchu, a proto šíří zkreslené a nepřesné zprávy.

6.11.2015 v 17:54 | Karma: 36,87 | Přečteno: 1205x | Diskuse| Média

David Bartas

Svobodou k lepšímu životu

Posledních 10 let česká ekonomika stagnovala. Sílí hlasy o ztracené dekádě. Přestali jsme dohánět Němce, naopak se na nás dotáhli Slováci a blíží se k nám Polsko. Dokonce nám utíká i postsovětské Estonsko. Co s tímto stavem dělat?

26.10.2015 v 13:26 | Karma: 18,68 | Přečteno: 450x | Diskuse| Ekonomika

David Bartas

Proč chtějí někteří lidé přijímat uprchlíky?

Proč někdo je zatvrzelým odpůrcem přijímání uprchlíků a někdo je naopak chce přijímat s otevřenou náručí? Jde o to, čemu věří. A máme dost argumentů, aby tato víra byla něčím podložena? Jaký zaujmout postoj, jestli ne?

20.10.2015 v 15:02 | Karma: 36,19 | Přečteno: 3696x | Diskuse| Politika

David Bartas

Kampaň o EU se v Británii dostává do horké fáze

Ve čtvrtek spustili svou kampaň euroskeptici, kteří bojují za vystoupení Velké Británie z EU. V pondělí jim kontrovali eurohujeři s kampaní za setrvání v EU.

12.10.2015 v 17:34 | Karma: 33,71 | Přečteno: 1409x | Diskuse| Politika

David Bartas

Migrační krize dokazuje: Potřebujeme evropské společenství bez bruselských institucí

Jedním ze smyslů existence Evropské unie má být řešení problémů, které nedokáží vyřešit jednotlivé státy samostatně. Migrační krize je dalším důkazem, že Evropská unie je sama příčinou problémů, nemůže být řešením.

21.9.2015 v 20:54 | Karma: 35,91 | Přečteno: 1235x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 16
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1752x
Studuji hospodářskou politiku a mezinárodní vztahy. Jsem člen Svobodných a asistent europoslance Petra Macha.
 

Follow @DavidBartas

Seznam rubrik