Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Migrační krize dokazuje: Potřebujeme evropské společenství bez bruselských institucí

Jedním ze smyslů existence Evropské unie má být řešení problémů, které nedokáží vyřešit jednotlivé státy samostatně. Migrační krize je dalším důkazem, že Evropská unie je sama příčinou problémů, nemůže být řešením.

Dlouho přemýšlím nad tím, zda je evropská integrace vedena naivním idealismem, který naráží na realitu, nebo už vždy na začátku dalšího integračního kroku stojí něčí zlý úmysl. Občas si říkám, že kdyby EU neexistovala, Evropa prosperovala a někdo ji chtěl zničit, tak EU vymyslí. V EU se předala pravomoc tvořit zákony nikomu neodpovědným úředníkům. Těm to odmává sbor politiků, které občané jednotlivých států sice zvolí, ale pak už je neuvidí, protože většina odjede do Bruselu, kde dostávají královský plat a diety. Mezi nimi je vždy drtivá většina, která zvedne ruku úplně pro cokoliv, jen ať mají co nejjednodušší život.

Jedinou pojistkou v tomto procesu je Rada EU. Na ni se sjíždí ministři ve složení podle toho, co se zrovna probírá. Často vysílají jen své náměstky a často odsouhlasí cokoliv, protože s tím už přece souhlasil Evropský parlament volený lidmi přímo. Veřejnost tato jednání nemá jak sledovat. Média se jim věnují jednou za pár let, přitom probíhají o různých otázkách klidně i několikrát týdně. Evropská unie je zkrátka postavena na byrokratické vládě Evropské komise (konající pod dohledem Německa a Francie), které se něco postaví do cesty jen v případě, že se zvedne silný odpor veřejnosti.  

Naše jediné štěstí je, že právě to se v případě migrační krize výjimečně stalo, a tak možná hladce neprojdou návrhy Evropské komise. Třeba ten o povinných kvótách na rozdělení 120 000 migrantů, který také velkou většinou schválil Evropský parlament. Právě o něm bude v úterý jednat Rada EU. Možná se zástupci států nakonec dohodnou jen na nějakém dobrovolném rozdělení oněch 120 000 migrantů. Přece jen mají ministři oproti úředníkům a europoslancům alespoň nějaký minimální pud sebezáchovy, byť kdovíjakou odpovědnost vůči lidem také nemají. Jsou jen odpovědní svým premiérům. Vypadá to jako kosmetická změna, ale může mít hlubší dopad.

Hybatelé našich osudů z Evropské komise fungující pod vlivem francouzsko-německého duopolu moci mají v zásobě další ještě šílenější návrhy. Především ten o permanentním mechanismu relokace migrantů. Z kvót na mléko si někteří lidé ještě dělali srandu, z kvót na lidi ale tuhne úsměv i některým euronadšencům. Ale není divu. Sociální inženýrství a centrální regulace mají v rukou úředníků univerzální uplatnitelnost. Pro komisní mašinérii je jedno, jestli jde o mléko, cukrovary nebo lidi. Člověk je pro ně jen dílkem universa věcí, o kterých mají právo rozhodovat.

Právě povinné kvóty a s nimi systém jejich výpočtu měl být základem pro vytvoření permanentního přerozdělovacího mechanismu. Jakmile by byl stanoven a odsouhlasen pevný klíč procentuálního rozdělení migrantů jednotlivým státům, Evropské komisi by stačilo navrhnout permanentní mechanismus, ve kterém by nějací úředníci už jen rozhodovali o počtech. Znovu a znovu, stejně nepřetržitě jako proud migrantů bude proudit do Evropy.

Vzor takového mechanismu už existuje. Říká se mu Evropský stabilizační mechanismus. Je to permanentní záchranný systém, do kterého státy eurozóny vložily neuvěřitelné množství peněz a ještě neuvěřitelnější množství (které dané státy ani nemají) garantovaly. O aktivaci tohoto mechanismu už rozhodují jen úředníci. Stejně tak se to stane u migrantů, pokud státy odevzdají své pravomoci Evropské komise. Každý odpor už pak bude marný, leda by se nám povedlo Evropskou unii opustit.
Vystoupit z EU a pokusit se s dalšími státy tvořit alternativní společenství je cíl, který bychom měli sledovat už nyní, protože:
1. Vše dobré, co přinesla evropská integrace lze ponechat uzavřením mezinárodních smluv. Můžeme mít výhody EU bez bruselských institucí a veškeré byrokracie.

2. Bruselské instituce jsou odtržené od lidí, nemají žádnou demokratickou legitimitu. Kvóty vytvořila jako „řešení“ Evropská komise a odsouhlasil je Evropský parlament. Chcete, aby takové instituce rozhodovaly za vás?

3. Dotace sice zdánlivě zvyšují naše HDP, ale ne naši životní úroveň, protože jsou velké peníze utráceny na neužitečné věci. A chcete se kvůli nim nechat od Němců komandovat?

4. Kritické situace řeší Evropská rada, tedy setkání nejvyšších představitelů států, ať už šlo o eurokrizi, Ukrajinu, nebo migrační krizi. To může snadno probíhat i bez EU. Stejně jako se schází třeba G8 nebo G20.
5. Dílčí věci či návrhy spolupráce mohou na jednáních řešit ministři či diplomaté. Můžeme tedy ponechat i Radu ministrů s rotujícím předsednictvím. K tomu opět nepotřebujeme EU.

Řešením je vytvoření skutečně férového na dobrovolnosti a rovnoprávnosti postaveného evropského společenství, kde spolupráce bude probíhat na mezivládní úrovni bez zbytečných byrokratických institucí. Tato představa evropské spolupráce navíc není nová, ale již postavou Tomáše Garrigua Masaryka spjatá s Českou republikou. Začněme ji konečně prosazovat.

Autor: David Bartas | pondělí 21.9.2015 20:54 | karma článku: 35,91 | přečteno: 1235x
  • Další články autora

David Bartas

Svítá na pravici naděje?

Pro tradičního pravicového voliče je pohled na politickou scénu v České republice už řadu let trpký. V průzkumech se první z pravicových stran pohybuje zpravidla až za komunisty na čtvrtém místě s předpokládaným ziskem pod 10 %.

24.11.2015 v 13:10 | Karma: 20,21 | Přečteno: 783x | Diskuse| Politika

David Bartas

Ztráta důvěry k médiím

Lidé v Německu podle průzkumu Forsa Institute ztrácí důvěru v mainstreamová média. Celých 44 % z 1000 dotazovaných souhlasí s tvrzením, že mediální výstupy jsou řízené z vrchu, a proto šíří zkreslené a nepřesné zprávy.

6.11.2015 v 17:54 | Karma: 36,87 | Přečteno: 1205x | Diskuse| Média

David Bartas

Svobodou k lepšímu životu

Posledních 10 let česká ekonomika stagnovala. Sílí hlasy o ztracené dekádě. Přestali jsme dohánět Němce, naopak se na nás dotáhli Slováci a blíží se k nám Polsko. Dokonce nám utíká i postsovětské Estonsko. Co s tímto stavem dělat?

26.10.2015 v 13:26 | Karma: 18,68 | Přečteno: 450x | Diskuse| Ekonomika

David Bartas

Proč chtějí někteří lidé přijímat uprchlíky?

Proč někdo je zatvrzelým odpůrcem přijímání uprchlíků a někdo je naopak chce přijímat s otevřenou náručí? Jde o to, čemu věří. A máme dost argumentů, aby tato víra byla něčím podložena? Jaký zaujmout postoj, jestli ne?

20.10.2015 v 15:02 | Karma: 36,19 | Přečteno: 3696x | Diskuse| Politika

David Bartas

Kampaň o EU se v Británii dostává do horké fáze

Ve čtvrtek spustili svou kampaň euroskeptici, kteří bojují za vystoupení Velké Británie z EU. V pondělí jim kontrovali eurohujeři s kampaní za setrvání v EU.

12.10.2015 v 17:34 | Karma: 33,71 | Přečteno: 1409x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Biden nečekaně kývl na předvolební debatu. Kdykoli kdekoli, říká Trump

26. dubna 2024  22:27

Americký prezident Joe Biden se v pátek nechal slyšet, že by chtěl do debaty se svým předchůdcem...

USA mění systém pomoci Ukrajině: už ne sklad, ale zbraně přímo ze zbrojovek

26. dubna 2024  21:30

USA chystají dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině v přepočtu za více než 140 miliard...

VIDEO: Kdo nejlíp vříská? Soutěž v imitaci racků vyhrál malý chlapec

26. dubna 2024  20:36

Devítiletý Cooper Wallace z britského Chesterfieldu v neděli vyhrál čtvrté mistrovství Evropy v...

Ukrajinci se snaží před bojem utéct do Rumunska, v řece mnozí najdou smrt

26. dubna 2024  20:26

Tisíce Ukrajinců se od počátku ruské invaze pokusily překonat řeku Tisu na hranici s Rumunskem ve...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 16
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1752x
Studuji hospodářskou politiku a mezinárodní vztahy. Jsem člen Svobodných a asistent europoslance Petra Macha.
 

Follow @DavidBartas

Seznam rubrik